Monday, September 20, 2010

KARIPAP

meh jom layan resepi karipap chef sambilan ni hahaha



BAHAN2 UTK INTI KARIPAP

1) KENTANG – 1 KG

2) DAGING DIPOTONG CINCANG 300 gm

3) BAWANG PUTEH 3 ULAS DITUMBUK

4) BAWANG MERAH 5 ULAS DITUMBUK

5) HALIA 1 INCI DITUMBUK

6) DAUN SUP dipotong2

7) REMPAH KARI /KURMA – 1 PAKET

8) GULA SECUKUP RASA

9) GARAM SECUKUP RASA

CARA2NYA

-Daging dipotong kemudian direbus hingga empuk

-Kupas kentang kemudian dipotong dadu

-Setelah daging empuk masukkan kentang

-Masukkan bahan2 tumbuk dan digaul rata2

-Masukkan rempah kari/kurma berserta daun sup

-Masukkan gula n garam dan digaul rata

-sejukkan

nnt intinya akan jadi cam gambar kat atas tu ye tuan2 dan puan2 ...




Ni Bahan2 untuk pastry plak

1) 1 kg tepung

2) 250gm butter/mentega (1 paket) - dimasakkan

3) Minyak masak setengah cawan besar – dimasak bersama butter

4) Garam secukup rasa

5) Air sedikit (agak2 jelah )


Cara - caranya plak : =





- Masukkan tepung kedalam besen bersama sedikit garam dan Digaul rata



Masukkan minyak n butter yg telah dipanaskan tadi kedalam tepung

-Biarkan sejuk kemudian ratakan




Kemudian campurkan dengan air sehingga menjadi "doh"

"doh" besar camni

dari "doh" besar tadi kita jadikan "doh" kecik2 camni plak



Buat /mesinkan "doh" kpd bentuk yg kecil2

kat kampung tak de mesin so kitorang gotel pastu lenyekkan sendirilah kecik2 camni ...

buat comel2 tau ...

jangan besar sangat nnt tak cantik plak hehe ...



Masukkan inti tadi dan kelaim



pastu kita beraturkan camni utk sedia digoreng hihihi



Goreng dengan minyak yg banyak dan betul2 panas



yeaaaa siap dah karipap kita ... leh makan dah YUMMY YUMMY

resepi ni hak cipta tok su faiq ... umi mintak n ni masuk blog senang lain kali leh buat sendiri plak kalau2 rajin hahaha ... dalam banyak2 step ni cuba teka step mane yang umi faiq buat hehehehe ..

No comments: