Wednesday, November 17, 2010

Nasi Tomato

Bahan-Bahannya: -

1) Beras Basmati ( 5 pot beras = 7 pot air / 4 pot beras = 6 pot air) -basuh dan rendam 20 minit
2) 5 ulas Bawang merah
3) 4 ulas Bawang puteh
4) Bunga lawang,Kulit kayu manis, Buah pelaga
5) Minyak Sapi
6) Sos Tomato Puri
7) Garam
8) Gula
9) KISMIS - Digoreng asing
10) GAJUS - Digoreng asing
11) Bawang goreng -untuk ditabur diatas nasi selepas nasi siap dimasak.
12) daun pandan 
13) susu cair 1/4 cawan
14) air ikut berapa pot beras.

Cara-caranya : -

- Panaskan minyak sapi
- Kemudian tumis kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga sehingga naik bau
- Kemudian masukkan bawang yang telah dihiris.
- Kacau sehingga nampak kekuningan
- Kemudian masukkan air
- masukkan susu cair
-masukkan tomato puri
- Masukkan pula garam dan gula sedikit
-masukkan daun pandan
- Tunggu sehingga BAHAN-bahan tadi menggelegak.
- Kemudian angkat dan masukkan ke dalam periuk/rice cooker
- Kemudian masukkan pula beras yg telah dibasuh
- Tunggu sehingga masak
- Kemudian masukkan gajus dan kismis yang telah digoreng tadi
- Last bila nasi sudah masak taburkan dengan bawang goreng ...
- Sedia untuk dimakan ...

No comments: