Thursday, October 20, 2011

Agar2 Santan

SALAM BLOG MASAK2 KESAYANGAN AKU HIHI ...
Lama tk masukkan resepi kat sinii ..aku jarang masak tapi sekali sekala aku masak gerenti sodap hihihi ...

okey kali ni kita masak agar2 santan ..senang je rupanya buat agar2 santan nii ...

Macam biasa kita mulakan dengan bahan2 nye ye tuan2 dan puan2 :-


1 paket agar-agar
5 gelas air
daun pandan diblander dan airnya diambil
pewarna hijau apple
setengah biji kelapa parut
2 biji telor



step 1 - masak agar2 bersama air daun pandan yg telah diblander ..
masukkan juga pewarna hijau apple dan tunggu hingga masak




step 2 - setelah masak tapis agar2 kedalam bekas







step 3 -  masukkan semula agar2 yg telah ditapis tadi ke dalam periuk dan kecilkan api ..



step 4 - sediakan kelapa dan telor seperti gambar kat atas tu , letak dalam tapisan


step 5 - gaul telor bersama kelapa dan diperah diatas tapisan diatas agar2 yg kat dalam periuk ... masa nii besarkan api .. faham tak agak2 tak paham korang wat2 pahamlah eh hihi



kacau kacau kejap bagi telor masak pastu boleh angkat dah 


 letak dalam bekas ...


masuk peti makan sejuk2 mmg gerenti sodap ...


Friday, August 19, 2011

Lasagna German marii

hari ni kita belajar masak lasagna plak ... makanan oreng puteh hehee...
senang je buat ni rupanya ,ni hasil tunjuk ajar adik aku yg baru habis study kat obesi .. budak2 dok obesi niii mmg rajin masak eh heheh ...

bahan2  yg diperlukan : -

500 gm daging cincang
separuh hot dog ( dipotong dadu)
1 biji bawang besar
1 labu bawang puteh
1 batang carret (dipotong dadu)
1 paket cendawan butang
1 paket cheese (yg ketul tu dipotong dadu)
Mozzarella cheese ( 2 paket )
2 sudu cili giling (untuk nak pedas) 
beberapa helai daun sup ( untuk wangi)
1 kotak kepingan lasagna
2 botol sos pasta (perasa selasih & bawang puteh)
garam dan gula secukup rasa.


kita sediakan bahan2nya dulu ... 
potong dadu carret,cheese, hot dog..  macam gambar kat atas tu ...

 Mozzarella cheese



 
  


Cara-caranya : - 
 

mula2 kita goreng bawang dengan minyak yg sedikit ...


 lepas bawang dah kemerahan2, masukkan cili giling dan 
masukkan plak daging kisar dengan hot dog yg dah dipotong tadi
kacau dan masak hingga agak2 daging empuk ..


 masukkan plak carret yg dah dipotong dadu, kacau bagi rata ..



masukkan cendawan butang dan kacau sekata ..masukkan jugak dua botol sos pasta
+ sedikit garam dan gula .. kalau pekat sangat masukkan air sikit ...

 last sekali kita masukkan daun sup sebelum tutup api ...

seterusnya step susun atur

susun lasagna dalam bekas adunan untuk dibakar macam gambar kat bawah tu.. letak dua lapis takut bocor



tuangkan bahan2 yg kita masak tadi ke atas lasagna dalam adunan

macam ni


susun dan taburkan cheese yg telah dipotong dadu ... 


taburkan jugak cheese  Mozzarella ... kitorang letak dua jenis cheese je,kalau nak lagi sedap buatlah tiga jenis cheese baru ada variasi rasa dia hihi


okey ulang step susun atur tadi dua tiga lapis ...



pastu sedia untuk dibakar dengan suhu 250 darjah celsius

selama 20 minit ...



yeah siap lasagna versi germany ...

sangat sedap makan panas2 masa berbuka puasa ...



Sunday, April 24, 2011

Sambal Mangga




hari ni nak letak resepi wat sambal mangga plak ..
senang je pun ...

Bahan2 untuk sepinggan:-

2 Biji Mangga Muda
Cili Padi
2 ekor Ikan kembung
Garam secukup rasa hehe

Cara2nya

- rebus ikan kembung dan tumbuk bagi lumat
- kopek mangga dan potong halus2
- Tumbuk cili padi sehingga lumat
- Gaulkan mangga yang telah dipotong tadi bersama cili padi
- pastu masukkan pulak ikan kembung beserta sedikit garam
- gaul kesemuanya sehingga rata
- dan sedia untuk dimakan ...

Wednesday, November 17, 2010

Nasi Tomato

Bahan-Bahannya: -

1) Beras Basmati ( 5 pot beras = 7 pot air / 4 pot beras = 6 pot air)
2) 5 ulas Bawang merah
3) 4 ulas Bawang puteh
4) Bunga lawang,Kulit kayu manis, Buah pelaga
5) Minyak Sapi
6) Sos Tomato Puri
7) Garam
8) Gula
9) KISMIS - Digoreng asing
10) GAJUS - Digoreng asing
11) Bawang goreng -untuk ditabur diatas nasi selepas nasi siap dimasak.

Cara-caranya : -

- Panaskan minyak sapi
- Kemudian tumis kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga sehingga naik bau
- Kemudian masukkan bawang yang telah dihiris.
- Kacau sehingga nampak kekuningan
- Kemudian masukkan air
- Masukkan pula garam dan gula sedikit
- Tunggu sehingga BAHAN-bahan tadi menggelegak.
- Kemudian angkat dan masukkan ke dalam periuk/rice cooker
- Kemudian masukkan pula beras yg telah dibasuh
- Tunggu sehingga masak
- Kemudian masukkan gajus dan kismis yang telah digoreng tadi
- Last bila nasi sudah masak taburkan dengan bawang goreng ...
- Sedia untuk dimakan ...

Acar Timun

Bahan-bahannya

1) Timun
2) Carret
3) Bawang besar
4) Lada Merah
5) Garam
6) Gula
7) Cuka

Cara-caranya

- Timun,Carret,Bawang Besar, Lada merah dipotong halus
- Masukkan kedalam bekas.
- Masukkan gula
- Masukkan Garam
- Masukkan Cuka
- Gaul sekata.
- Siap untuk dihidang.

Dalca



Dalca yang telah siap sedia untuk dimakan yummy yummy


Bahan-Bahannya

1) Daging - direbus asing sehingga empuk
2) Serbuk kari daging - secukup rasa
3) Terung
4) Ubi Kentang dipotong dadu
5) Kacang Panjang
6) Carret
7) Lada Merah
8) Santan
9) Bawang besar
10) Bawang Puteh
11) Daun Kari
12) Kayu manis, Bunga Lawang dan Buah pelaga
13) Gula
14) Garam


Cara - Caranya

- Tumis kayu manis,bunga Lawang dan buah pelaga.
- Kemudian masukkan bawang besar dan bawang puteh
- Bila bawang sudah kekuningan masukkan daun kari
- Kemudian masukkan serbuk kari daging
- Gaul sekata sehingga naik bau
- Kemudian masukkan daging yg telah direbus tadi
- Masukkan pula kentang+ kacang panjang+carret+ lada merah dan terung.
- Masak dengan api yg kecil
- Kemudian masukkan santan + garam dan gula
- Kacau sehingga rata
- Angkat untuk sedia dihidang .

AYAM GORENG BEREMPAH



Ayam goreng berempah kesukaan anakku


Bahan bahannya :-

1) Bawang puteh
2) Halia
3) Cili giling
4) Rempah kari ayam secukup rasa
5) Tepung Jagung
6) Ayam
7) Garam
8) Gula

Caranya :-

- bawang puteh dan halia dibland .
- masukkan cili giling
- masukkan rempah kari
- masukkan tepung jagung + gula+ garam
- Gaul sekata dan
- Perap bersama ayam selama lebih kurang 2 jam (lagi lama lagi bagus)
-Goreng dengan api yang besar.